Logo Platform Talent voor Technologie

Het oplossen van het tekort aan professionals en vaardigheden in de Europese micro-elektronica-sector


Toelichting

Micro-elektronica is overal in ons dagelijks leven en essentieel voor sectoren als luchtvaart, auto-industrie, gezondheidszorg en communicatie. Europa heeft echter een groot tekort aan professionals in deze sector en de kloof tussen wat op scholen wordt geleerd en wat bedrijven nodig hebben, is groot. Door geopolitieke spanningen en chiptekorten is het belangrijker dan ooit dat Europa zelfvoorzienend wordt in micro-elektronica.

De Europese Commissie heeft daarom het "Microelectronics Pact for Skills" (2020) en de "EU Chips Act" (2023) geïntroduceerd om de sector te versterken. Maar er is meer nodig: nieuwe manieren van onderwijs en training.
De ECS-Academy wil hier verandering in brengen. Dit project zal de samenwerking tussen scholen, universiteiten, onderzoekslaboratoria en bedrijven verbeteren om het tekort aan vaardigheden en talenten op te lossen. 

De ECS-Academy zal:
1. Het Microelectronics Pact for Skills implementeren en operationaliseren.
2. De eerste academie voor micro-elektronica opzetten die onderwijs en industrie samenbrengt.
3.Trainingen en lesprogramma’s ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van de sector.

De ECS-Academy bestaat uit 18 partners en wordt ondersteund door meer dan 30 organisaties. Samen bestrijken ze heel Europa en bereiken ze bijna een miljoen mensen met hun activiteiten.

Wat doet PTvT?

PTvT brengt verschillende belanghebbenden uit de overheid, het beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en de industrie samen op het gebied van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In dit project helpt PTvT nationale en internationale initiatieven rondom halfgeleiders te verbinden. Door een operationele verbinding te leggen tussen de EU STEM Coalition en Nederlandse initiatieven, zal dit het "Pact for Skills" versterken.

Het oplossen van het tekort aan professionals en vaardigheden in de Europese micro-elektronica-sector
Meer informatie
Bezoek chipsacademy.eu