Logo Platform Talent voor Technologie

Innovatieve oplossingen nodig voor aanhoudend tekort aan tech-talent

Vandaag publiceerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) het rapport 'Bridging Talent Shortages in Tech', waarin de uitdagingen rond het groeiende tekort aan talent in de technologiesector centraal staan. Het rapport benadrukt dat het tekort aan gespecialiseerde vaardigheden ernstige gevolgen heeft voor bedrijven, werknemers en overheden. Wat de noodzaak vergroot voor nieuwe strategieën om deze kloof te dichten.

Beatrice Boots, directeur van Platform Talent voor Technologie, reageert op de bevindingen van de OECD en benadrukt de urgentie van het probleem. "Een tekort aan talent heeft niet alleen impact op bedrijven, maar ook op werknemers en overheden. Vooral in de technologiesector, waar de vraag naar gespecialiseerde vaardigheden steeds groter wordt, is dit een urgent probleem,” aldus Boots.

In het rapport adviseert de OECD dat bedrijven zich meer moeten richten op op vaardigheden gebaseerde werving en training als antwoord op het tekort. Dit betekent dat er bij de selectie van medewerkers minder nadruk komt te liggen op diploma's en officiële certificeringen, en meer op de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor een functie. Boots onderschrijft deze aanpak: "De focus op vaardigheden in plaats van starre kwalificaties kan de talentenpool flink vergroten. Zeker als bedrijven meer oog hebben voor diversiteit, kunnen zij een breder scala aan talent aantrekken."

Een van de oplossingen die de OECD aanraadt, is de inzet van micro-credentials: korte, gerichte leeractiviteiten die werknemers helpen om snel specifieke vaardigheden te ontwikkelen. Deze aanpak biedt volgens het rapport een manier om de benodigde kennis en vaardigheden flexibeler en sneller op te doen dan via traditionele onderwijstrajecten. Boots: "Micro-credentials geven werknemers de kans om snel in te spelen op de veranderingen in de arbeidsmarkt. Als onderwijsinstellingen en bedrijven hierin samenwerken, kunnen ze ervoor zorgen dat deze opleidingen naadloos aansluiten op de behoeften van de industrie."

Het rapport benadrukt verder dat diversiteit en inclusie onmisbaar zijn voor het aanpakken van de talentkrapte. Barrières voor vrouwen, etnische minderheden, jongeren en migranten moeten worden weggenomen, stelt de OECD, en bedrijven zouden inclusieve werkculturen moeten bevorderen. Boots sluit zich hierbij aan: "Om de talentenpool te vergroten, is het essentieel dat we actief werken aan diversiteit en inclusie. Inclusieve werkplekken en zichtbare, diverse rolmodellen kunnen hieraan bijdragen."

Het rapport vind je hier.

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!