Logo Platform Talent voor Technologie

Europese samenwerking leidt tot digitale vooruitgang

HCA ICT bezocht met vertegenwoordigers vanuit het Ministerie van Economische Zaken en uit de provincies op 11 en 12 juli Brussel. Tijdens het bezoek werd er gesproken met diverse Europese partijen en instellingen die zich inzetten voor digitalisering. Nederland wil Europees in de voorhoede lopen om zo optimaal gebruik te maken van de kansen die digitalisering brengt. Dit draagt bij aan de doelstelling van 1 miljoen ICT-professionals in 2030 waar HCA ICT met landelijke en regionale partners aan werkt. Hiervoor is het van belang om goed op de hoogte te blijven van de Europese ontwikkelingen in het digitale beleid en Europese samenwerkingen aan te gaan. 

Gezien de afgelopen verkiezingen en nieuwe Europese Commissie worden er nieuwe accenten gelegd op beleid, ook op digitaal beleid. In de eerste jaren van het Europese Digitale Decennium hebben de Europese instellingen veel strategieën, programma’s en wetgeving aangenomen omtrent digitalisering. Dit zijn onder andere thema’s als digitale publieke administratie, digitale innovatiehubs, blockchain, en AI. In 2024 zullen de plannen en ideeën voor de komende jaren worden vormgegeven en is het nu het moment om betrokken te zijn bij deze plannen en aansluiting te zoeken met de Nederlandse doelstelling.

Ondertussen hebben de provincies in Nederland hard gewerkt aan regionale plannen om het doel van 1 miljoen ICT-professionals te realiseren. Dit is opgenomen in het koersdocument dat op 18 juni werd gepresenteerd tijdens het event 'Digitalisering in de Praktijk'. Een bezoek aan Brussel is een uitgelezen kans om de Nederlandse landelijke en regionale ambities op het gebied van ICT te presenteren aan Europese stakeholders en anderzijds kansen te verkennen op Europees gebied.

Bezoeken
Tijdens het werkbezoek in Brussel hebben de volgende ontmoetingen plaatsgevonden:

  • Huis van de Nederlandse Provincies: de HCA ICT ging in gesprek met Rehana Schwinninger-Ladak, hoofd van het departement ‘Interactieve technologieën, Digitaal voor Cultuur en Onderwijs’. Ze benadrukte het belang van digitale vaardigheden en diversiteit binnen de ICT-sector. Francesca Maltauro, DG Onderwijs en Cultuur bij de Europese Commissie sprak met HCA ICT over het Digitaal Onderwijs Actieplan en de strategische prioriteiten, zoals het creëren van een digitaal ecosysteem en het bevorderen van digitale skills. Het actieplan wordt geëvalueerd- lees hier meer over hoe je ideeën kan inbrengen. Reageren kan tot 15 september 2024.
  • Europees Parlement: Europarlementariër namens GroenLinks-PvdA Kim van Sparrentak deelde inzichten over digitaal beleid en benadrukte het belang van samenwerking en kennisdeling tussen lidstaten. Van Sparrentak informeerde de groep over digitaal beleid in Europa en adviseert betrokkenen te leren van elkaar: “Het kan dat een initiatief dat jij bedenkt al getest is in een andere lidstaat en dat deze wel of niet bleek te werken. Dat is erg waardevolle informatie en bewijst dat we samen moeten werken en kunnen leren van elkaar”.
  • Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU: de HCA ICT vertegenwoordigers gingen in gesprek met Margriet Visser over hoe Nederlandse standpunten worden behartigd in de EU, met speciale aandacht voor leven lang lerenbeleid met en digitale vaardigheden.

Toekomstige samenwerking
Het bezoek werd afgesloten bij DIGITALEUROPE, waar mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van cyberveiligheid werden verkend. DIGITALEUROPE werkt aan het opzetten van Cybersecurity skills hubs in zeven Europese landen, en Nederland onderzoekt de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Je kan ook je mening geven over de tussentijdse evaluatie van het Digital Europe programma, waarin twintig oplossingen geformuleerd zijn voor Europa om een Digital Powerhouse te worden. Dit kan tot 20 september hier

Het bezoek aan Brussel was productief en inspirerend. Het heeft geleid tot diverse acties die zullen bijdragen aan de doelstelling van 1 miljoen ICT-professionals in 2030. Het versterken van de samenwerking met Europese initiatieven en stakeholders is cruciaal om deze ambitie waar te maken en om Nederland in de voorhoede van digitalisering te houden.

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!