Logo Platform Talent voor Technologie

Aanbevelingen voor verkiezingsprogramma’s

Platform Talent voor Technologie heeft de politieke partijen ideeën gericht op het zorgen voor voldoende geschoolde technici en ICT’ers aangereikt voor de verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Om te voorkomen dat de Nederlandse samenleving nog meer vast loopt, is het noodzaak dat de politieke partijen dit onderwerp hoog op de agenda zetten in hun verkiezingsprogramma’s. De toekomst vraagt om een nieuwe generatie van vaktechnici.

De noodzaak staat vast
Grote onderwerpen, zoals stikstof, klimaat, migratie, landbouw zullen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november een rol gaan spelen. Ongeacht de beleidskeuzes die politieke partijen hierop maken, zonder voldoende geschoolde technici zal de uitvoering vastlopen. Nu al vertraagt de energietransitie, lopen we achter met waterbeheer, heeft de landbouw moeite met het implementeren van nieuwe innovaties, en zoeken technologische groeibriljanten en hun toeleveranciers naarstig naar personeel.

Kansen om het verschil te maken
Ondanks dat het aantal mensen met een technisch beroep in Nederland sinds 2013 is gegroeid met 24% tot ruim 1,8 miljoen mensen staat de samenleving te springen om vakmensen. Op dit moment staan er 78.800 technische vacatures en 28.000 vacatures in de ICT open. En hoewel de interesse van jongeren en volwassenen groot is om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke uitdagingen, blijft de keuze achter. Er liggen echter volop kansen om dit te veranderen door:

  • praktisch technologie- en natuurwetenschappelijk onderwijs voor elke jongere toegankelijk te maken;
  • betere regelingen en begeleiding voor de overstap en omscholing naar de technische sector én het stimuleren van leercultuur binnen bedrijven voor behoud van personeel;
  • de inzet van hybride techniekopleiders als oplossing voor het lerarentekort in natuurwetenschappen en techniek.

In de paper "Next Generation vraagt om meer vaktechnici" staan de aanbevelingen van PTvT aan de programmacommissies van de politieke partijen.

Bijlages en downloads

Aanbevelingen PTvT aan de programmacommissies van politieke partijen

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!