Logo Platform Talent voor Technologie

Prestigieuze subsidie voor mensgerichte industrie en levenslang leren

Onderzoeksfinancier NWO kent bijna 8 miljoen euro toe uit de prestigieuze Nationale Wetenschaps Agenda (NWA) aan Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, PTvT en partners voor een grootschalig, landelijk onderzoeks- en innovatieprogramma naar het ontwikkelen en benutten van vakmensen voor een mensgerichte industrie. Daarnaast dragen bedrijven en sociale partners meer dan een miljoen euro bij. Het project biedt een unieke kans voor een maatschappelijke doorbraak naar een industrie waarin de ontwikkeling van mens en technologie duurzaam hand in hand gaan.

Het onderzoeksprogramma Skills@Scale verbindt Smart Industry communities, 450 mkb's, sociale partners, onderwijspartners en onderzoeksgroepen in een achtjarig programma om een grote doorbraak te realiseren naar een duurzaam inzetbare beroepsbevolking. In dit uniek landelijke netwerk wordt een schaalbare skillsaanpak gerealiseerd die productiemedewerkers en organisaties stimuleert om zich continu te ontwikkelen en bij te dragen aan de innovatie en benutting van slimme technologie. Hiervoor worden ondersteunende mensgerichte productiesystemen, slimme werkplekken, banen & carrièrepaden en samenwerkingsverbanden ontworpen. Met die integrale aanpak zetten we productiemedewerkers en organisaties in hun kracht om te komen tot een mensgerichte, productieve en duurzame industrie. 

Om dit tot een succes te brengen bundelen ruim 40 onderzoekers vanuit verschillende disciplines en afkomstig vanuit negen kennisinstellingen hun krachten met meer dan 50 praktijk- en beleidspartners. Door het combineren van expertise vanuit de sociale wetenschappen zoals HRM, onderwijskunde, communicatie en psychologie met technologische expertise wordt integraal onderzocht hoe mens en technologie elkaar kunnen versterken. 

Programmaleider Stephan Corporaal (Saxion): "Met dit programma kunnen we een maatschappelijk doorbraak realiseren naar een mensgerichte industrie en herwaardering van vakmanschap via een uniek netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en sociale partners."

Wetenschappelijk leider Maaike Endedijk (UT): "80% van de productiemedewerkers heeft momenteel een baan waarin ze zich niet uitgedaagd voelen om te leren. In dit project hebben we nu eindelijk de geweldige kans om slimme leeroplossingen te ontwikkelen voor de groep die dat het hardste nodig heeft: praktisch opgeleide werknemers in mkb’s!" 

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite van Smart Skills@Scale, ook is er een LinkedIn-groep voor opgericht.

V.l.n.r.: het kernteam van Smart Skills@Scale: Paul Preenen (Saxion, TNO), Beate van der Heijden (Nijmegen University), programmaleider Stephan Corporaal (Saxion), wetenschappelijk leider Maaike Endedijk (UT), Tim van der Voord (Smart Makers Academy), Jessie Koen (TNO, UvA). 

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!