Logo Platform Talent voor Technologie
1 februari 2024

Onderzoek basis voor profielkeuze check

Het Jet-Net onderzoek ‘jongeren en de profielkeuze bètatechniek’ is aanleiding geweest voor Domein Applied Science (DAS) en C3 om een online profielkeuze check te ontwikkelen. Vandaag ging deze live op het scholierenplatform exactwatjezoekt.nl

De profielkeuzecheck is bedoeld voor derdejaars havo- en vwo-leerlingen. Het wel of niet ‘liken’ van stellingen levert een advies op dat de leerlingen prikkelt om na te denken over profielen en hun interesses. Met dit nieuwe onderdeel op exactwatjezoekt.nl hopen ze meer scholieren het vertrouwen te geven om exact te kiezen. De bedoeling is om met deze online check volgend jaar ook de tweedejaars vmbo-leerlingen te helpen bij hun profielkeuze.

Uit het onderzoek (Jet-Net, 2023) bleek dat veel leerlingen nog geen goed beeld hebben wat ze kunnen met een natuurprofiel. Ze denken bijvoorbeeld dat ze hiermee later niet zoveel kunnen bijdragen aan de maatschappij terwijl ze aangeven dat wel heel belangrijk te vinden. Ouders hebben de meeste invloed op de profielkeuze van jongeren, meer nog dan vrienden of school. De ouders die weinig  affiniteit hebben met bètatechnische beroepen stimuleren hun kinderen vaak niet om een natuurprofiel te kiezen. Scholieren kunnen twijfelen over een natuurprofiel omdat ze de vakken lastig vinden of de uitleg van de docent niet begrijpen. Ze laten hun keuze dan afhangen van de vraag of hun ouders zelf ondersteuning kunnen bieden of bijles kunnen betalen.

Naar de profielkeuze check
Meer over het onderzoek ‘jongeren en profielkeuze bètatechniek’

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!