Logo Platform Talent voor Technologie
9 februari 2022

Instroom hbo 2021: Terug op niveau pre-corona

De instroom van studenten in het hbo is terug op pre-coronaniveau, zo blijkt uit recente cijfers die de Vereniging Hogescholen publiceert. Het effect dat bepaalde coronamaatregelen, zoals het schrappen van centrale examens, hadden op de instroom lijkt daarmee uitgewerkt. Bijgewerkte cijfers specifiek over bètatechnische-opleidingen in het hoger onderwijs volgen spoedig vanuit PTvT.

De instroom van eerstejaars studenten in het hbo is terug op het niveau van voor corona, zo blijkt uit cijfers die de Vereniging Hogescholen deze week publiceert over instroom, inschrijving en diplomering binnen het hbo in het jaar 2021.

In 2020 startten plots 10.000 meer eerstejaars hbo-studenten aan een opleiding dan in voorgaande jaren. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen, zoals het schrappen van centrale examens. De 8,6 % daling in 2021 ten opzichte van een jaar eerder brengt de instroom weer terug op een pre-coronaniveau. In 2021 begonnen 22.743 studenten aan een bètatechnische opleiding in het hbo, tegenover 24.982 een jaar eerder – een daling van precies 9%. Het effect van eerdere coronamaatregelen op de hbo-brede instroom lijkt daarmee uitgewerkt.

Vind je dit een leuk artikel? Deel het!